早稲田大学 理工学研究所 Research Institute for Science and Engineering

研究所概要

理工学研究所は、1940年に理工学部の付属機関として開設され、我が国の理工学分野でも先駆的な役割を果たしてきてまいりました。時代の変化に合わせながら、組織や名称が変化してきましたが、その理念は変わらず、「学際研究を含む理工学系研究を社会との連携を図りつつ展開し、科学技術の発達と人類の福祉に貢献する」ことにあります。

学内においては、産業界、公的機関等学外との連携を伴う研究を展開する場を教員に提供し、社会に求められる研究を実施するとともに、その研究活動への参画を通じた学生・若手研究者の教育活動も行い、優秀な人材を社会に輩出してまいりました。

これまでの本学建学の精神に基づく理工学研究所の良き伝統を受け継ぎつつ、世界を牽引する研究拠点となるよう、新たな時代に果敢に挑戦してまいります。

Research Institute for Science and Engineering was established as an affiliated organization of Faculty of Science and Engineering at Waseda University in 1940. It has a pioneering role in the field of science and engineering in Japan. Responding to the changing times, the organization and name have also seen changes, but the philosophy, “Contributing to the development of science and technology and the welfare of human beings by developing science and engineering research, including interdisciplinary studies, while promoting cooperation with society,” has remained unchanged. We provide forums to develop research with external cooperation by industry, public institutes, etc. to conduct research as needed by society and produce many excellent human resources by conducting educational activities of students and young researchers through participation in such research activities. Succeeding the fine traditions of the Research Institute for Science and Engineering based on the spirit of foundation, we make bold changes in new ages to be a research base that leads the world.

RISE Fact Sheet

理工学研究所の概要については、以下のFact Sheetをご覧ください。